Els restaurants de menjar ràpid contra la salut

Tots som conscients de que el menjar ràpid no pot ser molt sà, i que molts restaurants de menjar ràpid, com ara Mc Donald's, Burguer King, Pizza Hut o Kentucky Friend Chicken no serveixen precisament aliments propis de dietes per a aprimar-se, això no és un secret. Però pot ser el que no tothom sap és fins on arriba la insalubritat dels menjars que es preparen a aquests “restaurants”.

 

  

[@more@]

 

Les hamburgueses de restaurants com ara Mc Donald’s, procedeixen de bestiar que ha estat tractat amb hormones de creixement per a engreixar-lo en el menor temps possible; a més, les vaques han estat medicades amb antibiòtics per a evitar infeccions bacterianes que es poden donar a l’escorxador degut al contacte amb les vísceres i els excrements, la qual cosa, junt amb el fet que l’encisam amb el qual es serveixen està tractat amb més d’onze sustàncies químiques diferents per a que es mantinguen durant més temps verds i apetitoses i forma un còctel de sustàncies químiques que ingereix la gent que pren, per exemple, un “Big Mac”.

 

A més, aquests aliments són rics en greix, sucre i sal, i baixos en fibres, vitamines i minerals, el que provoca que els consumidors habituals de menjar ràpid tinguen més probabilitats de guanyar pes i desenvolupar una resistència a l’insulina (la qual cosa augmenta el risc de patir obesitat i diabetes de tipus 2) a més de malalties cardíaques degut a l’alt nivell de colesterol que contenen.

 

Molts nutricionistes denuncien que la gravetat d’aquesta situació és deguda a que els productes de Mc Donald’s i empreses similars es venen com a berenar i/o esmorçar complets, amb la qual cosa molts xiquets en edats escolars tenen com a costum el consum diari d’aquests productes, fet que s’aconseguix també amb la publicitat que realitza l’empresa, destinada a quest sector de la població i als diners que gasten en parcs d’atraccions i decoració per tal de donar als locals una imatge molt atraent per al públic infantil.

 

 

No obstant això, les companyies de menjar ràpid sostenen que els seus aliments no són perjudicials, argument que defenen gràcies a la falta d’informació, ja que encara no s’han realitzat estudis a llarg periode sobre els efectes d’aquest tipus de menjar per què els fets són prou recents, encara que no per això deixen de ser alarmants: al voltant d’un 30% dels estatunidencs pateix sobrepes o obesitat, mentre que al 1994 era d’un 23%. Aquest fet va augmentar més en xiquets i adolescents (fins un 50%) passant de ser d’un 2% l’energia procedent de menjar ràpid consumida per un xiquet a la dècada dels 70, a provindre d’aquest menjar un 10% de l’energia total ingerida a dies d’ara. Aquestes són les dades que avoca un estudi realitzat pel Dr. David Ludwig, que, a més, relacionen el menjar ràpid amb l’augment de pes i la resistència a l’insulina. Desprès d’avaluar els hàbits alimentaris de més de 3300 persones entre 18 i 30 anys a les que es va demanar que donaren informació sobre la seua dieta, la seua activitat física i altres factors, incloent quantes vegades a la setmana prenien algun menjar a restaurants de menjar ràpid; es va concloure que les persones que menjaven més de dues vegades per setmana a restaurants de menjar ràpid augmentaven 4,5 Kg més i tenien una resistència a la insulina del doble que la gent que menjava menys d’una vegada per setmana en aquests llocs.

 

Però altres persones tenen contra Mc Donald’s més que queixes respecte a la dieta inadequada de propaguen, com és el cas dels pares i familiars de xiquets morts o greument malalts al contraure el síndrome anèmic hemolític (malaltia caracteritzada per una insuficiència renal acompanyada d’un baix nombre de glòbuls rojos i plaquetes) en menjar hamburgueses contaminades per la bacteria Escherichia coli (la cual s’elimina dels aliments en cuinar-los a una temperatura de 71,1 ºC.

 

Respecte a aquest cas d’intoxicació, no solament no s’han donat les explicacions adequades, sinó que a més no s’han tancat alguns establiments on es varen produïr les intoxicacions.

 

Potser amb el temps i investigacions futures  acabarem adonar-ne'n dels riscos d’aquests aliments. Hem de recordar que tampoc es pensava que el fet de fumar fora una acció perjudicial per a la salut fins a passats uns anys. Investigacions com la del Dr. David Ludwig, o el famós documental “Super Size Me” de Morgan Spurlock, fan que comencem a prendre conciència de que és el que mengem en aquests llocs.
 

 

Si som el que mengem, temps al temps.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Els restaurants de menjar ràpid contra la salut

 1. Javier diu:

  No podria estar més d’acord. Jo mateix he vist “Super Size Me”, i la calificaria com obligatòria als col·legis. És un clar eixemple que de continuar d’aquesta manera, dins d’uns poquets anys notarem que la nostra ignorància va a fer-nos la vida impossible.

  L’argument més utilitzat per a defensar la consumició d’aquests productes?: “Es que són més barats.” Bé, jo escolte açó i dic MENTIDA. En qualsevol carniseria tens unes hamburgueses genials per moltissim menys del que cobren al McDonalds per una hamburgueses minuscules.

  “Però jo vull que m’atenguen a mi, no fer-les jo”…

  Perdó, estava descojonant-me.

  Al servici del McDonalds (sense cambrers, tens que rentar tú la taula, et traten com a bestiar…) tan sols li falta que els clients anem a la cuina (o el que siga que tenen per allí dins) a cuinar-nos les hamburgueses. A uns pocs metres en el mateix carrer (la majoria de vegades) està el Foster’s Hollywood que SÍ és un restaurant amb cambrers i una atenció estupenda y en el que per 7 misers euros pots posar-te fins al coll de menjar hamburgueses i patates, a més de dispondre d’una molt més ampla varietat de productes.

  Quina és l’excusa ara? Perque els casos de falta d’oxigen en naixer ja s’han reduit, veritat?

Els comentaris estan tancats.