El dolor a la nostra societat.

     Des de temps immemorials, els humans hem tractat de controlar el nostre dolor, eixa sensació desagradable que ens afecta tant física com mentalment.

     Les tribus primitives feien rites màgics i balls per a "espantar" als dimonis que crèien que el provocaven , i suministraven als que patien dolor remeis fets amb diverses herbes i arrels curatives que tenien un efecte calmant.

     Hui dia sabem que el dolor no és provocat per esperits malignes o dimonis. Ara sabem que és provocat per la propagació d'un impuls nerviòs…

 

 

 

[@more@]

nerviòs degut a un estímul, que arriba al nostre cerbell i ens provoca eixa sensació de "ey, despai, que alguna cosa va malament" que coneixem com dolor, i desde ben menuts sabem reconeixer-lo i actuar més o menys correctament a les indicacions d'alarma del nostre cos (si ens fem un tal al dit, no l'utilitzarem per a tocar objectes, ja que ens farà mal i podria agreujar-se'ns la ferida).

     També hem millorat els medis amb el que el tractem, i encara que moltes medicines actuals provenen d'aquestes "herbes màgiques" que antigament utilizarem, ara tenim una gran varietat d'antiinflamatoris, antihemorràgics, antipirètics… etc, amb els que combatim el dolor i les causes que el provoquen.

     No obstante, encara que ens quede un llarg camí per recòrrer, el món del dolor és encara molt confús, degut a la seua gran complexitat i a la falta d'especialistes que s'encarreguen de tractar i estudiar el tema. Al món tan sols hi ha 350 especialistes, dels quals només 8 són espanyols. A més, les financiacions que rep la investigació són prou deficient (No va rebre cap ajuda dels 52.000 milions d’euros del presupost del VII Programa Marc de I+D de la Unió Europea.

     Malgrat aquestes dades, hem de ser optimistes, ja que s'estàn fent nombrosos avanços en neurologia que podràn fer-nos comprendre millor el mecanisme del dolor. Hem de tindre paciència ja que aquesta ciència és prou recent. A més, s'espera que l'any que ve el nombre de profesionals del dolor arrive  a 500. I, per últim, sobre l'escasa financiació que rep l'investigació d'aquest tema, hem de recordar que la gran majoria de baixes laborals es donen per motius que venen relacionats directa o indirectament amb el dolor, i provoquen grans pèrdues econòmiques. Per tant, el seu estudi i tractament estalviaria milions, tant a les empreses com a la sanitat.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.