La importància de les hormones

 

Molts dels processos importants dels organismes pluricèl·lulars són controlats pel sistema endocrí. Aquest conjunt d’òrgans, anomenats glàndules, secreten unes molècules, ja siguen proteïnes o lipids, que tenen com a funció arribar a altres cèl·lules del cos amb l’objectiu de provocar canvis en cèl·lules llunyanes a la glàndula que les secreta per a fer que aquestes realitzen la funció que les corresponda segons el teixit on són.

 

 

[@more@]

El sistema endocrí està controlat per si mateix i, en darrer terme, pel sistema nerviós. Una de les glàndules que integra aquest sistema, la hipòfisi, situada al cervell, controla la secreció de la resta de glàndules amb l'alliberament -o no- d'hormones estimulants. A la mateixa vegada, la secreció de les hormones de la hipòfisi ve determinada per un órgan, situat just damunt de l’hipòfisi, a mig camí entre el sistema endocrí i el sistema nerviós, l’hipotàlem, que secreta una sèrie de neurohormones que arriben a aquella primera glándula per un capilar que les uneix. Per a completar aquest complex sistema de control, la secreció de l’hipotàlem ve determinada per una mecanisme de feed-back amb la glándula corresponent, com està indicat en el diagrama següent:

 

 

Això vol dir que primer l’hipotàlem secreta una neurohormona, que fa que aumente la secreció de les hormones de l’hipòfisi que, al mateix temps, fan que la resta de glàndules actuen amb l’alliberació de l’hormona que corresponda i, per últim, que aquesta darrera hormona fà, al arribar al hipotàlam que la primera neurohormona que ha estimulat les altres dues.

 

La resta de glàndules que integren aquest sistema endocrì són: La tiroides, que secreta tiroxina encarregada del metabolisme; La paratiroides, que treballa en el metabolisme del calci;  els illots de Langerhans, al pàncrees, que secreten insulina i glucagó relacionats amb els nivells de glucosa en sang; les glàndules suprarenals (situades a la part superior dels renyons) que aboquen a la sang cortisol i adrenalina; i les gònades que alliberen les hormones sexuals.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.