Morts per Klebsiella preumoniae

     El passat 26 de Febrer, en l‘hospital 12 d’Octubre de Madrid hi hagué un brot de la bacteria Klebsiella preumoniae que  va provocar en una setmana la mort de tres bebes prematurs del departament de neonatologia d’aquest hospital.

[@more@]

La Klebsiella pneumoniae és una de les bacteries més frequents en les infeccions hospitalaries,  caracteritzada per causar tot tipus de símptomes, com ara infeccions del tracte urinari, neumoníes, sepsis, infeccions de teixits tous. 

    Els familiars d’un dels bebes morts es mostraren indignats per no ser avisats de l’existència d’una bacteria hospitalària; i demanen més expicacions al centre. 

    Antonio Cerrillo (President de la Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública e Higiene), va asegurar que les enfermetats hospitalàries existeixen encara qe les mesures de prevenció e higiene siguen extremes, i que a més l’efecte s’agreuja quan afecten a pacients amb les defenses baixes (els bebes prematurs no tenen encara ben desenvolpat el sistema inmunològic) i quan les bacteries que els produeixen es fan resistents als antibiòtics. Aquesta ha sigut l’explicació que ha donat també el subdirector del 12 d’Octubre, Javier Lareo; remarcant l’alta vulnerabilitat que els prematurs presenten a les infeccions. 

    L’hospital ja ha pres mesures separant els bebes exposats a la bacteria de la resta; restringint les visites de familiars i de personal sanitari de departaments diferents a la neonatologia (per a evitar la propagació de la bacteria); translladant a altres hospitals a dones embarassades amb rics de patir un prat prematur i l’elaboració d’un estudi epidemiològic.

 

     Per la seua part, la Sociedad Española de Neonatología demana un augment en els recursos de que disposen per a atendre a neonats d’alt risc (amb un pes inferior a 2 Kg i mig); ja que als últims anys s’ha incrementat el nombre de parts prematurs.

 

     No obstant, hem de tindre en compte que als païssos desenvolupats la taxa de prevalència d’enfermetats hospitalàries es del 5 al 10 %, i Espanya es trova entre els païssos amb menor índex de prevalència (poc més d’un 6%). Per açó hem d’asumir que, en ocasions, es possible que ocorren coses com aquesta; doncs dels medis dels que disposem no son infalibles. Si, han mort 3 bebes i és comprensible que els seus familiars es mostren dolits, però hi ha altres 24 prematurs al mateix hospital que segurament sobrevisquen, i que sense aquesta ajuda sanitària haurien mort a les hores de naixer; no és un bon percentatge?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.